Coprofagia este obiceiul de a ingera materii fecale, aceasta manifestare nu este intalnita doar la caini. Pentru unele animale precum sobolanii acesta reprezinta un proces normal de hranire deoarece ei nu utilizeaza toate substantele nutritive din ceea ce inghid asadar isi inghit materiile fecale fiind o sursa nutritiva bogata. De asemenea, se pare ca acest obicei ar fi benefic si pentru flora intestinala. Orice caine de diverse varste poate face asta, insa cei mai predispusi sunt cainii intre 4 si 9 luni. Majoritatea renunta la acest obicei odata ce ajung la varsta maturitatii. Exista caini care isi inghid proriile materii fecale si caini care mananca excrementele altor animale.
Riscurile asociate cofragiei in privinta cainilor ce isi mananca fecalele proprii sunt reduse. Problema cu prezinta riscuri ridicate asupra cainilor ce inghid excrementele altor animale deoarece acestia se pot infesta cu paraziti pana la boli grave precum parvoviroza.
De asemenea, un alt risc ce poate apararea la cainii care fac acest lucru este abandonul. Acest obicei este vazut de catre numerosi oameni ca fiind de neacceptat alungandu-si cainele din casa. Cainele nu trebuie judecat dupa valorile noastre morale, ci dupa ale animalului, care vede acest obicei ca fiind unul normal, un alt exemplu pentru a putea intelege mai bine normalitatea actului animalic este femela cu pui pentru care inghitirea fecalelor este o adaptare necesara supravieturii (asa cum vom vedea mai jos ). Este foarte important sa observam cu atentie un astfel de comportament al patrupedului iubit pentru ca acesta poate ascunde o boala sau probleme de comportament.
Alte motive din cauza carora cainii pot practica acest obicei sunt o dieta incompleta, deoarece excrementele pot contine parti de mancare nedigerate, curiozitatea mai ales pentru puii de caine nestiind sa faca diferenta imediata intre mancare si fecale, plictiseala ce poate duce la atragerea atentiei catre un stapan neimplicat in relatia sa cu cainele, lipsa de control al impulsurilor, stresul in cazul in care cainele este privat de libertate fiind obligat sa stea legat, lipsa de igiena, daca fecalele sunt lasate in preajma cainelui prea mult timp.
Daca va prindeti cainele practicand acest obicei este recomandat sa ii atrageti atentia facandu-l sa paraseaca locul respectiv. Nu il certati pentru gestul incercat, recompensati-l cand va veni la comanda dvs. De asemenea, fiti foarte vigilenti cu igiena curtii si curatati cat de repede posibil fecalele acordand atentie in special zonelor unde acesta obisnuieste sa se usureze.
In cazul in care acesta continua sa manifesteze un interes pentru acest obicei, mergeti cu el la medicul veterinar pentru un consult amanuntit dupa care incepeti un program de dresaj stabilind o relatie cat mai apropiata si plina de incredere intre stapan-caine, de la care sa incepeti un plan de reabilitare de cateva saptamani in care trebuie sa il supravegheati atent pentru a se opri complet din acest obicei. Orice scapare duce la reinceperea programului. Este foarte important sa il plimbati in lesa cand e afara, lasandu-l liber doar in tarcuri/zone in care nu exista fecale. Un alt factor de care trebuie sa tineti seama este administrarea meselor, acestea trebuie sa fie dese si calitative oferindu-i senzatie de saturatie pentru a nu fi tentat de „doze suplimentare de hrana”.
- hran mai bogat in proteine si mai saraca in grasimi;
- adaugati suplimente de vitamine ce contin si vitaminele B (sau dati-i orez);
- suplimentati mesele cu carne de muschi sau organe (inimă sau ficat), daca se poate cruda, cel puţin temporar;
- ficatul in special e bun ca supliment, deoarece contine fier si acesta pare sa faca propriile fecalele mai putin atractive;
- alimentele bogate in fibra, de exemplu morcov fiert, fasole verde, broccoli, pot modifica textura si mirosul fecalelor proprii;
- mancarea ce contine si sulf pare sa dea fecalelor un miros/gust mai putin interesant, de exemplu varza;
- adaugati ulei de peste in hrana, de doua ori pe zi, propriile excremente uneori nu mai sunt la fel de atractive;
- adaugati suc de ananas, din acelaşi motiv;
- adaugati menta, din acelaşi motiv;
- adaugati produsul nutritiv Prozyme, pe baza de enzime, pentru deficienţe de enzime digestive.
Daca urmati pasii expusi aici,problema ar trebui sa dispara după un timp. Daca totusi persista, desi ati facut totul corect, aveti nevoie de un dresor care sa evalueze situatia, metodele care raman cand cele de sus nu au mers vin cu riscuri si nu ar trebui aplicate decat de un profesionist. Zgarda electronica ar trebui folosita doar dupa ce toate celelalte metode au dat gres si doar cu ajutorul unui dresor.