
TAA - Terapie asistata de animale
Cainele, alternativa in tratarea unei persoane cu dizabilitati fizice si/sau psihice
Zooterapia se poate traduce ca fiind stiinta care studiaza imbunatatirea climatului social prin intermediul animalelor. Zooterapia, sau terapia cu animale de companie, consta intr-un program de inventii sau de ingrijiri pe care un terapeut le acorda pacientului sau, in prezenta sau cu ajutorul unui animal. Ea are drept scop mentinerea sau ameliorarea starii de sanatate la persoanele care sufera de diverse tulburari (fizice, psihologice sau sociale).
Prin explicatiile anterioare putem enumera urmatoarele obiective care se ating in terapia prin animale:
- fizic: diminuarea presiunii tensiunii arteriale, imbunatatirea functiilor motorii si a corpului;
- psihic: incredea in sine, reducerea nivelului de anxietate, depresie si stress;
- social: imbunatatirea relatiilor sociale, constiinta mai buna si o mai buna interactiune cu lumea de afara;
- educativ: imbunatatirea verbala si nonverbala, cresterea capacitatii de memorare, cresterea atentiei;
- atingere: un mai bun control in exprimarea sentimentelor.


In conformitate cu aceste obiective, rezultatele sunt traduce prin urmatoare:
imbunatatirea sanatatii cardio vasculare;
descoperirea si importanta comunicarii nonverbale;
stimularea activitatii fizice si mentale;
mai buna integrare in interactiunea sociala;
reducerea anxietatii;
reducerea stresului;
stimularea simtului responsabilitatii;
cresterea increderii in sine;
cresterea capacitatii motorii;
control foarte bun in exprimarea sentimentelor;
dezvoltarea capacitatii de exprimare
Valorea incontestabila a cainilor nu consta numai in progresul fizic pe care il inregistreaza copiii in urma acestei terapii. Cainii prin dragostea pe care o ofera stapanilor lor in mod neconditionat si prin rolul lor de cei mai buni prieteni ai omului, ii ajuta pe copii sa capete incredere, respect fata de sine si o placere crescuta in concetrarea asupra propriilor abilitati, si nu a propriilor defecte.
Abordam educarea cateilor de la AllChino intr-o maniera foarte serioasa pe parcursul primilor trei ani de viata dupa aceea, transferam acest lucru familiei pacientului, familie care devine partener in antrenarea cainelui pentru a-l face sa raspunda nevoilor specifice ale pacientului. Specialistii AllChino raman in continuare disponibili pentru ajutor, fac vizite frecvente, apeluri telefonice si mesaje E-mail. Familiilor li se cere sa se angajeze in procesul de educare care sa imbunatateasca relatia cainelui devenit adult cu cea a pacientului. La Allchino antrenam cainii sa raspunda si la comenzile date cu ajutorul mainii, astfel marind potentialul de comunicare dintre copil si caine mai ales atunci cand copilul nu comunica verbal. Cainii de companie pot fi folositi de asemenea si pentru alte scopuri terapeutice, cum ar fi de pilda cele pentru stabilirea abilitatilor fizice si ocupationale. Examinarea reactiilor copilului fata de caine, reprezinta cheie in determinarea modului in care catelul poate ajuta copilul. Multe dintre plasarile AllChino au fost facute dupa efectuarea unor observatii specifice asupra perechii caine/copil.
Tinand cont de nevoile fiecaruia, ne focalizam atentia asupra atenuarii efectelor pe care impactul provocarilor vietii il poate avea asupra copilului prin folosirea unui caine. Impreuna lucram pentru definirea rolului si la antrenarea fiecarui caine ce-l plasam. Multe dintre corectiile ale finete in ceea ce priveste antrenamentul cainelui le facem la fata locului dupa ce comportamentul de baza a fost bine definit iar rolul animalului este dimensionat in mare parte. Suportul ulterior, indrumarea, antrenarea si afilierea ajuta la realizarea unei plasari stabile. Reprezinta un mare motiv de mandrie faptul ca urmarind progresul cainilor constantam ca acestia reusesc sa maximizeze potentialul copilului.