În reabilitarea comportamentală canină, trebuie tratată cauza și nu efectul ! De aceea, mai întâi se consulta atât exemplarul canin (genetica, aptitudini native- dobândite, anatomie) cât și deținătorul acestuia.
Nu întotdeauna câinele este de vină!
Cu toții știm ca aptitudinile dobândite în perioada 0-8 săptămâni pot ghida câinele adult.
Importanță maximă o are mediul de fătare (natural – dirijat) și alimentația mamei.
Foarte ușor intervine așa-zisul “stres de canisa” și viitorii pui pot sa aibă un comportament dificil încă de la 6 săptămâni (mai vizibil în perioada de schimbare a danturii 4,5-6 luni). Odată dantura ajunsă la maturitate , pot sa apară cariile, din cauza unei alimentații greșite (slabă) . Aceste carii pot da o stare de nervozitate a animalului în prima lor faza și foarte ușor putem să catalogăm cățelul ca având un temperament coleric.
În lipsa unei alimentații corespunzătoare, mama va avea un lapte de slabă calitate, astfel încât puii nu se vor sătura și va începe ”dominația de existență” mult prea devreme. Și nu e tot! Foamea puilor îi va determina pe aceștia să prindă mai tare ugerul, astfel va determina cățeaua sa aibă o manifestare agresivă fața de pui. Nu e de mirare de ce puiul de 2-3 luni, la noua lui casă, mârâie la mâncare!
Fătarea în natura determina puiul să-și facă nevoile la distanță, neavând îngrădire. În schimb, într-un mediu restrâns, igiena reprezintă totul! Este greșită igienizarea spațiului în prezenta puilor : va trezi în aceștia nu doar curiozitatea de “nou” ci și o posibilă ”amenințare”, la o vârsta fragedă. Puii, în prima fază, vor trata acțiunea de igienizare drept o amenințare!
Lipsa igienei generează nu doar o imunitate slabă, ci și un comportament neadecvat al puilor ce vor locui pe viitor la apartament – învățați cu ”confortul” de a mânca, a defeca și a dormi în același loc!
În ziua de astăzi, unde crescătorul de rasa omologata (pedigree) înlocuiește natura, acesta ar trebui să ofere mult timp cuibului . Cățeii au nevoie de atenție aproximativ 18 ore pe zi, și asta până la vârsta de 8 săptămâni- atunci când aceștia vor putea pleca spre noua lor casa!
Deseori ne “plângem” că avem un câine slab, pretențios la mâncare sau are un scaun prezent moale. Cea mai buna alimentație este aceea care ”îi merge” câinelui și doar deținătorul poate observa acest lucru. Este greșit să întrebăm pe toată lumea și mai puțin pe câinele nostru, prin mai mult timp petrecut alături de el. Și câinii au momente de inhibiție și/sau stres ! Astfel, concentrația mărită de adrenalină generată de lipsa de atenție sau de acordarea a prea multă atenție, poate duce la apariția scaunului moale sau a lipsei poftei de mâncare. Un câine slab poate foarte ușor să manifeste la un moment dat comportament agresiv la o simpla mângâiere!
Când îți alegi un câine, consultă mai întâi un specialist!
Câinele nu este un moft, ci o responsabilitate!
El te poate ajuta sa depășești multe greutăți în viață, trebuie doar rugat – și nicidecum forțat!
Andrei Ionescu (head trainer Allchino)
#allchino