Omnia canis

Relatia om-caine

Cainii au capacitatea de a intelege o multime de informatii: cuvinte si semne ale corpului uman, cu toatea acestea “gandesc” foarte diferit fata de oameni. Ochii cainilor percep diferit culorile, avand o capacitate foarte mare de a vedea lumina in intuneric. Muschii capului le permit sa-si roteasca urechile pentru a localiza mai rapid si cu acuratete sursa de sunet, si nu in ultimul rand celebrul simt al mirosului.
 
Cainii au capacitatea de a intelege relatia cauza-efect mult mai usor spre deosebire de om. Putem identifica doua tipuri de cainii in functie de capacitatile lor fizico-psihice:
a) clasicul conditionat care asociaza stimulul cu un raspuns; aceste asocieri fiind puternic persisitente la cainii.
b) functionalul conditionat-energic natural: fiind vorba de relatiile cauza-efect, de obicei printr-o armare pozitiva si negativa a cainelui.
Cu toate acestea, daca cainele ar beneficia de un simplu dresaj de companie sau un dresaj utilitar (zooterapie, “ghizi”, etc.), acesta poate invata o uluitoare diversitate de lucruri cu conditia sa nu se astepte de la caine lucruri nerezonabile ( care nu tin de standardele canine corespunzatoare fiecarei rase).
 
Cainii nu sunt oameni! Poate parea ca si o simpla declaratie faptul ca multi oamneni fac o greseala grava de a astepta de la cainele lor sa actioneze ca un om, atribuindu-le trasaturi si emotii umane, prin urmare nu fac decat sa detoriereze relatia om-caine.
Cei mai multi dintre noi, oameni iubitori de caini, dorim ca si acesta sa ne iubeasca la fel de mult, insa nu este asa! Ei se ataseaza de oameni printr-o legatura foarte profunda, ne iubesc, dar experienta lor de dragoste fata de noi este diferita de ceea ce intelegem, bazandu-se pe noi pentru asigurarea sanatatii lor si protejarea instinctului lor de supravietuire.
 
Cainii ne privesc (daca ne sunt apropiati) ca si lider al mediului (ambiantului) lor avand incredere in noi si in deciziile noastre. Ei sunt fericiti de a fi in compania umana, deorece sunt naturali, dar nu au gandirea omului atunci cand e vorba de dragoste. Nu au acelasi concept de etica si moralitate, cu siguranta nu stiu nimic altceva decat instinctele lor canine. Ca si exemplu daca un prieten vine in vizita si cainelui nu-i place de acesta, nu se va “purta frumos” cu respectivul doar pentru ca va iubeste pe voi.
 
Omul considera multe aspecte ale comportamentului cainelui ca fiind iritante si inutile, de fapt sunt parti integrante din natura instinctive. Obtinerea unei intelegeri mai bune a ceea ce face cainele si de ce, va ajuta sa dezvoltati o relatie mai buna cu cainele dumneavostra. Exista trei lucrurui de baza care trebuie sa le intelegem de la inceput despre caine daca suntem seriosi in ceea ce priveste intelegerea nostra pentru el si de asemenea de a avea grija de ei:
– cainii sunt animale de prada;
– cainii sunt extremi de teritoriali;
– cainii trebuie sa traiasca intr-o societate sociala, in sensul ca spre deosebire de pisici ei nu sunt animale solitare.
 

Varsta psihologica a unui caine

Asemantor ca la om, cainii experimenteaza diferite etape psihologioce pe tot parcursul vietii lor. Din acest motiv un catelus va pune stapanire pe anumite lucruri si poate sa se comporte bine
in anumite zone, dar poate fi in totalitate pierdut in altele.
 
Nou-nascutul: primele doua saptamani a unui puiut, viata, inseamna in principal mancare si somn. Va petrece o treime din timp sa manance in timp ce restul este ocupat cu somn.
 
2-3 sapatamani: de acum catelusul incepe explorarea si interactiunea cu cei din jurul sau, in acelasi timp organele sale senzoriale incep sa se maturizeze. Acum va incepe sa devina mai independent de mama sa si se va juca cu fratii sai.
 
3-10 saptamani: catelusul a intrat acum intr-o etapa cruciala cand este foarte deschis la interactiunea cu alti caini si omul. Socializarea acestuia este foarte importanta, deoarece acest lucru va avea un impact direct asupra comportamentului pentru tot restul vietii sale. In cazul in care experientele pe care le-a avut cu alti caini si oamenii sunt pozitive, atunci catelusul va avea o buna baza pe care se pot “construi” reflexele conditionate . Cu toate acestea, daca nu, atunci consecintele rezultate pot fi dezastruoase pentru viitoarea viata sociala a cainelui. Pe masura ce dintii catelusului incep sa se dezvolte, acesta va incepe sa manance hrana solida, iar acest lucru va accelera procesul de a deveni independent nu numai de mama sa, dar si de “cuib”.
 
10 sapt.-6 luni : odata cu dezvoltarea abilitatilor motorii ale catelusului va veni si dorinta de a explora teritoriul sau. Desi nu este inca matur, catelusul incepe sa inteleaga din ce in ce mai mult, si de asemena odata cu aceasta intelegere vine si cunostinta de dominatie si supunere. Catelusul incearca sa-si gaseasca acum locul sau in cadrul societatii sociale si a ierarhiei.
 

Comunicarea vocala

Latratul: aceasta caracteristica audibila (sonora) produsa de caini este folosita atat in calitate de avertizare a pericolului cat si ca o atentionare produsa de caine atunci cand vrea sa exprime lucruri cum ar fi fericire, frustare, furie, foame, etc.
 
Urletul : desi majoritatea cainilor domestici urla rareori, lupii pe de alta parte urla pentru o serie de motive diferite (exemplu pentru a goni pe pradatori). In rarele ocazii, atunci cand un caine domestic va urla sunt de obicei rezultatul lasarii cainelui perioade lungi de timp, sau daca este de sex masculin atunci cand este atras de o femela in calduri. Cainele adesea incepe sa urle ca raspuns la urletul altor caini, un comportament foarte similar cu cel al lupilor stramosi.
 
Urletul scurt : aceasta forma de comunicare este adesea utilizata pentru a atrage atentia asupra cainelui. Este foosit atunci cand cainele se simte slab, nelinistit sau intimidat. De asemenea este folosit pentru a cere ceva necesar sau dorit. Puii de multe ori folosesc aceasta forma de comunicare si poate fi comparata cu plansul unui copil mic.
Scancitul: in mod normal este un indicator al durerii, fie fizice sau emotionala, precum si cu privire la frica. Este foarte comun la catei tanguitul si este de asemena un mecanism de aparare atunci cand sunt confruntati cu o situatie potential periculoasa. Cainii de asemena se tanguiesc pantru a demonstra supunerea.
 
Maraitul : cel mai des este utilizat intr-um mod amenintator, cainii maraie (bodoganesc) pentru a arata ca nu sunt multumiti sau comfortabili cu ceea ce se intampla in imediata lor apropiere. Este un avertisment ca, daca situatia nu se va rezolva, adesea va duce la luarea de catre caine a unei forme de actiune fizica.
 

Cainele, fiinta sau obiect ?

Cainii nu sunt obiecte neinsufletite, sunt fiinite pline de viata, cu inima foarte mare, capabili de a oferi mult mai mult decat primesc. Cu toate acestea, ei sunt aproape intotdeauna lipsiti de aparare in fata oamneilor si din acest motiv in ziua de azi exista institutii precum Protectia Animalelor, Politia Animalelor, etc. care stipuleaza diverse sanctiuni referitoare la cei care maltrateaza sau abuzeaza de caini sau de animalele lor de companie.
 
Din pacate multi oameni par sa nu inteleaga de ce are nevoie cainele lor, sau pur si simplu nu le pasa. Prea multi oameni se uita la cainii lor ca fiind “obiecte” sau “lucruri” mai degraba decat finite vii.
 
Unul dintre cele mai dureroase lucruri din zilele noastre, este ca zilnic auzim raporturi de abuz fata de animalele de companie si s-a ajuns atat de rau in unele cazuri, ca, cainele sau alte animale de companie au fost ucisi de catre propietari neglijenti sau sadici.
 
Noi trebuie sa vedem cainii ca si creaturi care au nevoie de grija si intelegerea noastra, nu sa-i vedem ca si factori nocivi de care mai degraba am scapa.
 
Daca nu putem da cainelui atentia si ingrijirea corespunzatoare pe care o merita, atunci este mai bine sa-i gasim un nou camin sau sa-l ducem la un adapost canin, nicidecum sa-l lasam singur si neajutorat pe strazi sau sa-l abandonam pe un teritoriu indeprtat de locuinta unde a crescut. Din aceste motive nu ar trebui sa dati un caine ca si cadou- surpriza nimanui.
 
Intotdeauna, ca si crescatori (canisa), ar trebui sa ne asiguram ca persoana care primeste cainele va fi dispusa sa de-a cainelui ce are nevoie, atat in prezent cat si in viitor. Un lucru este evident cainii au nevoie de noi mult mai mult decat avem noi nevoie de ei. Cainii domestici pot foarte greu sa supravietuiasca fara stapanul lor uman si datorita acestui lucru cainii ii vad pe oameni ca si fiinite atotputernice. Ei se simt indatorati si desi aproape niciodata nu ne inteleg reactiile si actiunile se adapteaza cat de bine pot, de fapt neavand alta optiune.



LEAVE A COMMENT