Hiperagresivitatea

IMPORTANT:

Pentru a preveni aparitia agresivitatii necontrolate testati intotdeauna cainele (info: Testul Campbell ) in momentul achizitiei, iar in cazul in care nu aveti experienta, evitati alegerea unui caine foarte dominant. Nu incepeti niciodata demararea unui program de dresaj si pregatire a cainelui pentru paza si protectie inainte de a va asigura ca detineti un control excelent al cainelui. Insistati asupra fixarii comenzilor si exersati zilnic timp de 5-10 minute comenzile invatate in cadrul programului de dresaj de companie !
 

Motive si explicatii ale aparitiei manifestarilor agresive la caini

Agresivitatea si hiperagresivitatea definesc orice comportament care intimideaza sau raneste o persoana sau un alt animal. Maraitul, aratatul coltilor sau muscatul sunt considerate comportamente agresive. Desi comportamentul agresiv este normal in haita acesta este in general considerat inacceptabil de catre om. Din punctul de vedere al cainelui, intotdeauna exista un motiv pentru acest tip de comportament. Pentru ca oamenii si cateii au valori si sisteme de comunicare diferite, neintelegerile pot aparea drept urmare a lipsei de comunicare dintre cele doua specii. Un om poate ca intetioneaza sa fie prietenos, insa catelul poate percepe acest comportament ca o amenintare sau intimidare. Atunci cand manifesta un comportament agresiv cainii nu sunt schizofrenici, psihotici, nebuni sau viciosi.
Deoarece comportamentul agresiv este atat de complex si are consecinte grave, recomandam sa apelati la sfatul unui profesionist atunci cand catelul dvs se manifesta astfel.
 

Principalele tipuri de comportament agresiv:

Agresiune de dominanta: agresiunea de dominanta este motivata de o provocare la statutul social al cainelui sau asupra controlului lui la interactiunea sociala. Cainii sunt animale sociale si percep oamenii drept grupul lor social sau „haita”. Bazandu-se pe forta fizica si psihica a fiecaruia dintre membrii grupului, ierarhiea de dominare sau ” ordinea importantei” este stabilita intr-un stil arhaic.
 
In cazul in care cainele dvs va considera ca pozitia sa ierarhica este mai mare decat a dvs, este foarte posibil sa va provoace in anumite situatii, si sa va demonstreze superioritatea sa cu ajutorul coltilor. Pentru ca oamenii nu inteleg intotdeauna perceptia si comunicarea canina , din greseala l-ati putea provoca contestandu-i astfel pozitia sociala. Un caine dominant poate marai, atunci cand este deranjat cand doarme sau se odihneste, sau cand este rugat sa plece din locul lui preferat, cum ar fi o perna sau chiar patul. Constrangerile fizice, chiar si atunci cand sunt facute intr-o maniera prietenoasa, cum ar fi o strangere in brate, ar putea provoaca o reactie agresiva din partea catelului dominant. Mangaierile in jurul gatului sau pe cap pot fi de asemenea interpretate de catel ca o provocare pentru dominare. Cateii cu dominanta agresiva pot fi foarte prietenosi atunci cand nu sunt provocati si extrem de feroce atunci cand considera ca le este periclitata pozitia ierarhica. Agresivitatea poate fi directionata catre oameni sau cate alte animale. Cel mai des intalnit motiv de bataie pentru cainii din aceeasi familie este instabilitatea ierarhica.
 
Agresivitatea provocata de frica-motivata este o reactie defensiva care apare atunci cand un catel crede ca este in pericol de a fi ranit. Tineti minte ca doar perceptia cainelui asupra situatiei, este relevanta, nu si intentia dvs reala, care determina raspunsul catelui dvs. De exemplu, puteti ridica bratul pentru a arunca o minge, sau ca o reactie involuntara in cazul surprizei, iar cainele sa perceapa acest lucru ca pe o amenintare. El va poate musca preventiv crezand ca astfel se protejaza impotriva posibilitatii de a fi ranit. Un catel poate fi de asemenea agresiv atunci cand este incoltit de alti caini, moment in care va intra instinctiv in defensiva.
Agresivitatea protectiv-teritoriala si posesiva: toate aceste tipuri de agresiune sunt aprope la fel si implica apararea unor resurse valoroase pentru caini. Agresiunea teritoriala este de obicei asociata cu apararea proprietatii. Numai ca simtul de percepere a teritoriului poate fi, in viziunea cainelui, mult mai extins decat curtea dvs. De exemplu, daca va plimbati in mod curent catelul in jurul blocului dvs, si il lasati sa isi marcheze teritoriul, pentru el domeniul sau poate cuprinde tot blocul! Agresivitatea protectiva implica de obiciei o agresiunea directa manifestata carte oamenii sau animalele, pe care cainele ii percepe ca pe o amenintare la adresa familiei lui sau haitei. Unii caini devin agresivi -posesivi atunci cand isi apara mancarea, jucariile sau alte obiecte de valoare!
 
Agresivitatea redirectionata: acest tip de agresiune este relativ comuna, insa este un tip de comportament pe care proprietarii de catei nu il inteleg intotdeauna. Daca unui catel ii este provocat un raspuns agresiv de catre o persoana sau un animal pe care nu il poate domina sau care este „tabu”, el isi poate redirectiona agresivitate catre altcineva. Un exemplu relevant este: In momentul in care prin fata unei curti in care se afla doi caini trece o pisica sau un caine care ii provoaca. Cei doi caini, separati de gard, se pot ataca reciproc datorita imposibilitatii de a ataca intrusul. Prada este considerata a fi, de obicei, un comportament agresiv unic, pentru ca este motivata in mod firesc de intentia de a obtine hrana si nu de intentia de a intimida sau de a rani.
 

Variatia individuala

Manifestarea comportamentului agresiv poate varia in functie de temperament, mediu sau chiar individ. Anumiti catei tind sa raspunda agresiv la cel mai mic factor de amenintare sau stimuli. In timp ce, altii, pot fi indelung provocati si sa nu incerce niciodata sa muste. Diferenta consta in controlul de sine al cainelui, care, poate fi influentat atat de factorii de mediu cat si de cei genetici. Daca acest control nu este bine educat, aparitia agresivitatii necontrolate este foarte probabila. Programele de dresaj si educarea auto-controlului determina cainele sa nu mai raspunda agresiv la diferitii factori externi. Acest control poate fi educat prin folosirea unor tehnici de modificare a comportamentului. Daca tehnicile alese sunt bune si sunt corect implementate, cat de usor poate fi educat si modificat acest control depinde de: rasa catelului, mediul de crestere, temperament, si mai ales de timpul, implicarea si rabdarea dumneavoastra. Lucrul cu cainii agresivi poate fi destul de periculos si trebuie sa fie facut doar sub supravegherea unui specialist care intelege animalul si comprotamentul acestuia.
 

Ce puteti sa faceti dvs:
  • Vorbiti cu veterinarul dvs pentru a exclude orice cauza medicala care ar putea provoca acest tip de comportament
  • Apelati la ajutorul unui profesionist. Manifestarile agresive ale cainelui nu vor disparea de la sine. Corectarea acestor probleme impune ajutorul unui specialist
  • Luati-va precautii. Prioritatea dvs este de a fii in siguranta. Supravegheati, limitati si/sau restrictionati activitatiile catelului dvs pana ce obtineti ajutor de specialitate. Sunteti raspunzator pentru comportamentul cainelui dvs. Daca trebuie sa iesiti cu catelul afara, puneti-i botnita!
  • Evitati expunerea cainelui cu situatiile in care in mod probabil va reactiona agresiv. Restrictionati temporar accesul persoanelor la el!
  • Daca catelul dvs manifesta o agresivitate protectiv-posesiva la mancare, jucarii sau anumite locuri, limitati-i accesul la ele. In caz de urgenta, mituiti-l cu ceva mai bun decat are. De exemplu, daca va fura pantoful, schimbati pantoful pentru o bucata de carnita
  • Sterilizati-va catelul. Cateii potenti sunt mult mai predispusi la a manifesta un comportament de dominare agresiva, teritoriala si protectiva

 

Ce nu trebuie sa faceti:
  • Pedeapasa nu va ajuta, de fapt va accentua mai mult problema. Daca agresivitatea este motivata de frica, pedepsa va afecta comportamentul catelului dvs, accentuandu-i sentimentele de neincredere si frica, incurajand astfel reactiile agresive. Incercarea de a pedepsi sau de a domina un caine cu un temperament dominant este foarte probabil sa ii provoace spiritul competitiv ceea ce va duce la modificari de comportament care ii vor intari dominarea, avand adesea drept rezultat un atac sever al cainelui care se poate solda chiar cu spitalizarea
  • Nu incurajati comportamentul agresiv. Nu va jucati jocuri care sa ii ofere posibilitatea catelului dvs sa domine. Atunci cand un catel este incurajat „sa-l ia” sau la latre drept raspuns la un zgomot de afara sau la apropierea unei persoane, poate aparea comportamentul agresiv teritorial, protectiv

 
In cazul in care va doriti un caine pentru paza si protectie apelati la consultanta si asistenta de specialitate inca din momentul alegerii cainelui.LEAVE A COMMENT