Cainii inteligenti merg la scoala

Dintotdeauna dresajul utilitar a reprezentat unul din cele mai importante aspecte ale cresterii si convietuirii dintre oameni si caini. Pornind de la aptitudinile cainilor pe deoparte si cerintele sau nevoile umane pe de-alta, au fost create aproape 400 rase canine. O lunga perioada de timp aptitudinile pentru dresaj si munca au fost unicul criteriu de selectie a cainilor, criteriile estetice de selectie aparand mult mai tarziu, odata cu primele expozitii de frumusete canina.
 
Demararea unui program de dresaj, dincolo de pasiunea si mandria dumneavoastra de a avea un caine inteligent, un prieten, sau un ajutor de nadejde, va infrumuseta viata cainelui dumneavoastra oferindu-i posibilitatea de a va multumi si de a fi recompensat. Un caine dresat este un caine fericit. De ce? Pentru ca un catel educat va avea mai putine restrictii si va beneficia de mai multa libertate si incredere din partea dumneavoastra.
 
Un caine care a urmat un program de dresaj de companie, de exemplu, va va putea insoti la cumparaturi, asteptand civilizat in fata magazinului, va putea fi lasat liber in parc sau terenul de joaca, si va va putea insoti fara probleme in concediu. Dresajul de companie are ca scop principal stabilirea unui mod de comunicare, intelegere si respect reciproc dintre dvs. si caine. Este o demonstratie subtila dar eficienta a autoritatii dumneavoastra ca lider al haitei. In cazul in care cainele nu va respecta ca lider, in mod sigur veti fi pus in dificultate, in special daca acesta are o natura mai independenta sau va veti confrunta cu personalitatea unui caine dominant. Fara o socializare si un predresaj corespunzatoare catelusul dragalas pe care nu demult l-ati adoptat in familie poate deveni o povara, suferind adeseori deviatii comportamentale grave precum: anxietatea de separare, latratul excesiv, comportamentul distructiv, teama de zgomote sau agresivitate necontrolata, ingreunand astfel sarcina dresorului, marind timpul necesar recuperarii si putand duce chiar la o cronicizare a acestora.
 
Dresajul va va conferi atat dumneavoastra cat si cainelui un plus de incredere, va va initia in tainele psihologiei canine, va creste rezistenta psihica si fizica a cainelui, va va ajuta sa preveniti aparitia problemelor de comportament si va stabili un limbaj de comunicare pe care companionul dvs il poate intelege. Socializarea corecta si educatia cainelui dv. sunt esentiale. Acestea implica, pe langa afectiune, timp, resurse financiare si dorinta de a invata cum sa comunicati cu „cel mai bun prieten” al dvs. Daca nu doriti sau nu puteti respecta aceste conditii, nu va grabiti in achizitionarea unui caine doar pentru aspectul sau fizic, pentru ca este la moda sau pentru un moft… el nu merita asta. Metodele de dresaj sunt strict motivationale si difera in functie de particularitatile rasei, tipul de dresaj si personalitatea cainelui dvs.!!!
 
Pregatirea cainelui pentru dresajul de ring, expozitional sau sportiv implica atat un regim de viata si hrana special cat si participarea directa a stapanului inca din primele sedinte de lucru, acesta avand un rol decisiv in calificativul final obtinut de caine.LEAVE A COMMENT