Sfatul medicului

Domeniul imunitatii este un domeniu vast, astfel ca in acest material vom prezenta pe scurt problematica imunitatii la caine. In primul capitol al acestui material ne vom concentra atentia asupra modului in care igiena si microclimatul influenteaza prima etapa din viata cainilor.In a doua parte a articolului vom cunoaste modul in care hranirea influenteaza decisiv statusul imunitar al puiului de caine.
 
Pentru ca organismul puiului de caine sa poata rezista la interactiunea sa cu diferiti agenti patogeni din mediu, trebuie sa dispuna de mijloace de aparare imuna specifice si nespecifice.
 
Mijloace specifice ale apararii imune sunt reprezentate de componentele sistemului imun si anume:

  • Organe limfoide,celule,molecule

 
Dezvoltarea organelelor  limfoide  incepe din viata embrionara iar  evolutia functionalase continua chiar si in primele luni de viata (ex.timusul).Aceste componente se gasesc raspandite in tot organismul si reprezinta cca 1% din greutatea corpului.
 

1.Importanta conditiilor de igiena in canisa

Dupa cum am expus anterior, cateii tineri au un sistem imunitar insuficient constituit si se afla in interactiune inca de la nastere cu mediul de viata, respectiv diferiti agenti patogeni. Pana la intarcare, anticorpii catelului sunt transmisi de la mama prin colostru, astfel ca devine foarte importanta starea de sanatate a mamei.
 
De asemenea este determinant nivelul de igiena din canisele genitorilor; lipsa conditiilor de igiena conduce la slabirea mecanismelor imunitare avînd drept consecinţă slăbirea rezistenţei organismului cateilor la acţiunea nocivă a agenţilor biologici externi.
 
Ca o caracteristica generala, imunodeficienta primara afecteaza cateii in primele 6 saptamani de viata, cele mai grave consecinte amintim:

  • nanismul imunodeficitar
  • acrodermatita letala
  • hematopoeza ciclica
  • granulocitopoeza
  • deficitul imun combinat sever, legat de cromozomul X

 
Deficitul imun umoral  poate determina la puiul de caine urmatoarele complicatii:

  • infectii respiratorii si digestive la sfarsitul intarcarii
  • infectii cutanate repetate
  • infectii postvaccinale
  • ineficacitatea tratamentelor antiinfectioase

 
Pentru a distruge  si a preveni actiunea nociva a agentilor infectiosi asupra mamei si a cainilor tineri,crescatorii trebuie sa efectueze dezinfectii si deratizari minutioase cu substante omologate  cu spectru larg sau specific de actiune.
 

2.Influenta conditiilor de mediu asupra statusului imunitar al cainelui

Cresterea si dezvoltarea cainelui este in mod particular o activitate delicata deoarece este susceptibila unui numar mare de erori care pot compromite starea de sanatate a animalelor pe durata intregii vieti.Numeroase studii au aratat ca exista o legatura neidoielnica intre afectiunile frecvente veterinare si modul de hranire al cateilor.
 
Consecinta unei nutritii slabe in primele etape ale vietii si dezvoltarii,este impiedicarea cresterii si dezvoltarii normale ,consecutiv  si o imunitate scazuta.
 

2.1.Importanta echilibrului calciu/fosfor in alimentatia cateilor

Unul dintre factorii mari de risc asupra cresterii cateilor o reprezinta dezechilibrul dintre calciu si fosfor in organism.Aportul de calciul si fosforadus organismului, trebuie foarte atent monitorizat, in special la rasele mari, pentru  o dezvoltare optima. Cea mai critica perioada se pare ca se afla intre luna doua si luna cincea.Un aport indecvat de calciu si fosfor dauneaza dezvoltarii normale  a scheletului si creste riscul aparitie dereglarilor de crestere.

 

Originea acestor tulburari de crestere,datorate dezechilibrelor de calciu si fosfor in organism, este reprezentata de interactiunea a trei hormoni:

– calcitriol –care creste nivelul de calciu si fosfor
– hormonul paratiroidei- care creste nivelul de calciu dar descreste nivelul de fosfor
-calcitonina care descreste nivelul de calciu plasmatic pe perioade foarte scurte

 

O dieta cu calciu in exces, determina aparitia hipercalcemiei.Este dovedit ca hipercalcemia este direct implicate in patogeneza a numeroase dereglari ale sistemului osos.

 

Deficienta de calciu,sta la baza tulburarilor de crestere si este responsabila pentru hiperparatiroidism.Hiperparatiroidismul stimuleaza demineralizarea oaselor,facand scheletul incapabil sa sustina greutatea corporala.Sub greutatea corporala,oasele lungi, fie se deformeaza, fie se fractureaza cu usurinta.

 

Deasemenea si raportul calciu/fosfor este important pentru a prevenii afectiunile scheletice, asemenea dezechilibre pot sa apara la cainii hraniti cu mancare de casa, fara adaos de vitamine si minerale esentiale pentru crestere si functionare optima.

 

2.2.Rolul proteinelor in crestere si dezvoltare

In prezent, nu exista concluzii privind efectul daunator al proteinelor in exces asupra cresterii si dezvoltarii in general, si al dezvoltarii oaselor in special.

Exista insa concluzii privind  faptul ca insuficienta aportului de proteine poate avea efecte de deteriorare asupra cresterii structurale.

 

Un studiu efectuat la rasa Marele Danez, arata ca un nivel de 14,6% proteina in dieta cateilor, este insuficienta  pentru cresterea structurala normala, in timp ce nu sunt diferente importante in crestere atunci cand procentul de proteina din dieta este cuprins intre 21% si 30.0%.

Este important ca aportul de proteina sa fie foarte bun calitativ si cantitativ, in timp ce respecta un nivel caloric suficient.Este dovedit faptul ca un aport scazut de proteina limiteaza cresterea cateilor tineri.

 

2.3.Aportul de vitamine in perioada de crestere si dezvoltare

Din momentul intarcarii,cateii tineri se gasesc frecvent in fata unor nevoi specifice de vitamine care daca vor lipsi pot determina aparitia abaterilor in crestere.

Pe parcursul cresterii si dezvoltarii exista o nevoie dubla din punct de vedere biologic:conservarea tesuturilor deja formate si adaugirea de tesuturi noi.

Exista foarte multe consecinte ale  unui aport redus de vitamine in alimentatie.Doua vitamine necesita o atentie deosebita in administrare pe parcursul cresterii si dezvoltarii:
 
Vitamina A si D.

Vitamina A,este importanta pentru dezvoltarea scheletului.

Simptomele asociate deficientei de vitamina A:

  • Anorexia
  • Blana fara stralucire
  • Oboseala
  • Probleme de reproductie
  • Tulburari de echilibru

 
Simptomele asociate excesului de vitamina A:

  • Deficiente in crestere
  • Anorexie
  • Dezechilibre metabolice si scheletice

La caini, recomandarea privind aportul de vitamina A, se situeaza intre 180 UI si 250 IU vitamina A per kilogram corp.
 
Vitamina D, joaca un rol esential in absortia si transportul intestinal al calciului.Pentru a deveni metabolic activ, vitamina D trebuie sa sufere doua hidroxidari si o dehidroxilare formand calcitriolul.

Simptomele prezente in cazul deficientei de vitamina D:

  • Rahitism
  • Subtierea oaselor
  • Osteoporoza

 
Simptomele prezente in cazul excesului de vitamina D:

  • Hipercalcemie
  • Anorexie
  • Schiopatat

 

2.4.Importanta electrolitilor si a balantei dintre cationic si anioni

Cercetatorii americani au stabilit  corelatia dintre nivelul electrolitilor in ratie (sodiu,potasiu si cloruri) si  prezenta displaziei de sold. S-a stabilit  legatura intre prezenta acestor elemente si severitatea subluxatiei  coxofemurale dar si faptul ca nu influenteaza cresterea in greutate si cat de energic este cainele.

 

2.5.Concluzii

Dieta  este un factor major al dezvoltarii tulburarilor de crestere la cateii tineri si numeroase studii au aratat rolul dietei in aparitia afectiunilor musculoscheletale.

Este imperios necesar sa administram catelei gestante si mai apoi cateilor o hrana de calitate super premium si dupa teste specific,dieta  sa fie  eventual suplimentata cu suplimente de vitamine si minerale  necesare.

 

Doctor Veterinar
Cristian Negoita
www.comivet.ro



LEAVE A COMMENT